Av den kalla januaridagen märktes inget i det ombonade tv-rummet på vinterödsliga norra Gotland. Afrikanska fotbollsmästerskapen pågick, första halvlek av Mali-Elfenbenskusten var just slut när det knackade på dörren.

Ingen som kände Birgitta skulle störa nu, alla visste hur noga hon följde matcherna.

När hon öppnade fick hon sitt livs chock. Utanför i snön stod tre poliser med skarpladdade vapen och skottsäkra västar. De måste ha kommit fel, hann hon tänka.

Men poliserna insisterade, trängde förbi henne, in i hallen och stannade inte förrän vid plåtburken på soffbordet. Då förstod Birgitta.

Däri fanns 25,78 gram hasch. Att det var exakt så mycket visste hon inte, men det skulle sedermera framgå av den stämningsansökan som inte bara omfattade henne utan också 39 andra gotlänningar i en omfattande narkotikahärva.

Att polisen slår till mot cannabisanvändare är i sig inget ovanligt, särskilt inte som en studie från i höstas visar att användandet bland unga ökar för första gången på många år.

Det märkliga med massgripandet på Gotland var de åtalade.

De båda huvudmännen – misstänkta för att ha langat – var födda på femtiotalet. Också de andra i härvan var gamla – den äldsta 73 år. Samtliga etablerade samhällsmedborgare och tidigare ostraffade.

http://www.fokus.se/2010/05/villahasch-utmanar-drogpolitiken/